Myślimy – odporność, mówimy – witamina C. Słusznie, bo zbawienny wpływ witaminy C na żywe organizmy jest znany od setek lat. Jest ona absolutnie niezbędna do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Jej ogromny wkład jest zauważalny w niezliczonych procesach biologicznych, w których bierze czynny udział. Istnieje wiele organizmów zdolnych wytwarzać witaminę C samoistnie, za pomocą enzymów wątrobowych. Człowiek takiej zdolności nie posiada, zatem musi ją przyjmować stosunkowo często – wraz z pożywieniem. To niezbędne, aby utrzymać dobrą kondycję zdrowia i wysoką odporność organizmu na infekcje i choroby.
Jak wzmocnić odporność przed zimą? Przyswajając witaminę C!
Kilkadziesiąt lat temu utarło się, że cytryny posiadają duże ilości witaminy C i dlatego powinny być przez nas często spożywane. Choć jest w tym stwierdzeniu ziarno prawdy, to owoce cytrusowe nie są największym źródłem tego związku chemicznego. Stereotyp przetrwał do dziś i jest często powtarzany przez osoby, które nie do końca zdają sobie sprawę z istnienia znacznie bogatszych źródeł zbawiennej witaminy C. W stu gramach naturalnej świeżej masy produktu, grejpfruty czy cytryny posiadają ok. 30-70 miligramów tego mikroskładnika. Znacznie więcej witaminy C posiadają chociażby czarne porzeczki (ok. 7 razy więcej) czy papryka (w przybliżeniu – 6 razy więcej witaminy niż w przypadku cytrusów). Nie są to jednak wartości najwyższe. Wystarczy zwrócić uwagę na natkę pietruszki, która posiada gigantyczną ilość kwasu askorbinowego. W stu gramach naci znajduje się niemal 300 mg witaminy C.
Jest jednak roślina posiadająca rekordową ilość tego składnika – jest to dzika róża, a dokładnie niezwykle wartościowe owoce tego krzewu. Owoce dzikiej róży są prawdopodobnie najbogatszym naturalnym źródłem kwasu askorbinowego – mogą zawierać nawet 40 razy więcej witaminy C niż cytryny! Spożywając dużą łyżkę oryginalnego proszku z owoców dzikiej róży dostarczamy do organizmu tyle witaminy, ile pozyskalibyśmy z pełnego kosza cytrusów. Najlepszą gatunkowo dziką różę otrzymasz stosując nasze produkty LitoFlex®, które najskuteczniej pomagają zwiększyć odporność i sprawność stawów dzięki najlepiej przyswajalnej formie witaminy C.
Dwupak: LitoFlex® Dzika róża w proszku 2x 300g (Vege).
Pierwotna cena wynosiła: 249,80 zł.229,00 złAktualna cena wynosi: 229,00 zł.Poprzednia najniższa cena: 229,00 zł.
Dodaj do koszykaDwupak: LitoFlex® Dzika róża w proszku 300g (Vege) + w kapsułkach(Vege) 250 szt.
Pierwotna cena wynosiła: 249,80 zł.229,00 złAktualna cena wynosi: 229,00 zł.Poprzednia najniższa cena: 229,00 zł.
Dodaj do koszykaDwupak: LitoFlex® Dzika róża w proszku. Kapsułki(Vege) 2x 250 szt.
Pierwotna cena wynosiła: 249,80 zł.229,00 złAktualna cena wynosi: 229,00 zł.Poprzednia najniższa cena: 229,00 zł.
Dodaj do koszyka
Jak wzmocnić odporność przed zimą?
To oczywiste. Dostarczajmy do swojego organizmu naturalną, organiczną witaminę C pozyskiwaną z najlepszych źródeł. Taką „studnią odporności” są z pewnością owoce dzikiej róży, z których pozyskuje się nie tylko największą ilość witaminy C w stosunku do masy, ale także najlepszą gatunkowo. Owoce dzikiej róży mają właściwości wzmacniające, uzupełniają niedobory witamin bardzo szybko i skutecznie, co ma ogromne znaczenie w chorobach takich jak przeziębienie czy grypa.
Nie tylko odporność. Witamina C i jej działanie na sprawność stawów
Dostarczanie wyższych niż zalecanych wartości witaminy C nie będzie szkodzić, o ile robimy to z głową. Nadmiar kwasu askorbinowego wydalany jest z organizmu wraz z moczem, dlatego przedawkowanie witaminy C jest niemal niemożliwe. Witamina C to nie tylko składnik produktów, określanych jako suplementy na odporność. Właściwości pożytecznego kwasu askorbinowego są znacznie szersze, niż mogłoby to się wydawać.
Naturalna witamina C budująca kolagen
Jedną z najważniejszych cech kwasu askorbinowego jest jego bezsprzeczny udział w procesie wytwarzania kolagenu – proteiny, która stanowi ogromną część wszystkich białek zawartych w naszym ciele. Kolagen, a więc pośrednio i witamina C, jest niezbędny w zachowaniu sprawności układu ruchowego. Ułatwia on rekonwalescencję po urazach mechanicznych, hamuje tworzenie się ran, sińców i potłuczeń. Odpowiednia ilość witaminy C w organizmie człowieka stanowi zatem gwarant poprawy ruchliwości i sprawności stawów, w szczególności w okresie zimowym, gdy nasze kończyny są mniej eksploatowane i łatwiej o choćby drobną kontuzję.
Podsumowując – prawidłowa odporność organizmu jest w dużej mierze zależna od ilości spożywanego kwasu askorbinowego. Ważne, aby witamina C była jak najlepszej jakości, zatem najbardziej pożądana jest ta pozyskiwana z owoców dzikiej róży – żadne inne suplementy na odporność nie posiadają takich właściwości, jakie ma ten krzew.