Historia firmy Hyben Vital ApS

Kiedy Erik „Farmer” Hansen z Tullebölle na wyspie Langeland (Dania) na początku lat 80-tych przechodził na emeryturę, jego zainteresowanie wzbudziła dzika róża. Jedna z jego znajomych przez całe swoje życie spożywała dżem z surowych owoców dzikiej róży i nigdy nie chorowała. To go bardzo zaciekawiło, a jego natura wynalazcy zdecydowała o podjęciu badań. Rozpoczął różne eksperymenty i z biegiem czasu rozwinął własną metodę suszenia i mielenia owoców dzikiej róży. Tylko przy użyciu tej łagodnej metody składniki aktywne nie tracą swoich własności.

Erik farmer

Gotowa suszona dzika róża była pakowana do torebek i rozdawana wśród przyjaciół i znajomych do testowania. Sukces przyszedł bardzo szybko. Dzięki ustnym przekazom wiedza o nowym produkcie rozszerzyła się na cały kraj. Co rozpoczęło się jako hobby, wkrótce doprowadziło do powstania nowej fabryki w Tullebölle. Pod fachowym kierownictwem syna Torbjörna Hansena dzisiaj zatrudnionych jest ok. 20 pracowników. Produkty Hyben Vital sprzedawane są do wielu krajów. Stosowana metoda produkcji jest w przeważającej części świata opatentowana.

Ludzie traktowali trochę z pobłażaniem starego „Farmera” Hansena, ale dzisiaj badacze potwierdzają skuteczność działania dzikiej róży w utrzymaniu ruchliwości stawów.

Scroll to Top