Proszek z dzikiej róży – Wszystko co powinieneś wiedzieć

Owoce dzikiej róży to zbierane z krzaków owoce psiej róży (Rosa canina). Są jednymi z najbardziej bogatych w witaminy. Owoce zawierają m.in. Witamina C, polifenole, karotenoidy i garbniki i mają właściwości przeciwutleniające i prozdrowotne. Z tego powodu znajduje ona odtąd od stuleci zastosowanie w medycynie tradycyjnej. Dzika róża to również herbata, jest również popularna w dżemach i innych produktach spożywczych.

Dzika róża jest również stosowana jako „swędzący proszek” w zabawach nastolatków. Swędzenie wywoływane jest przez znajdujące się na pestkach włoski z ich małymi kolcami.

Proszek jest wytwarzany z suszonych owoców, przy użyciu zarówno skórki, jak i pestek. Temperatura w całym procesie produkcyjnym nie może przekraczać 40°C. W przeciwnym razie wszystkie cenne składniki są tracone. *1

Dzika róża wspiera i wzmacnia układ odpornościowy. Potwierdzają to różne badania specjalnie przygotowanego proszku z owoców róży, pozytywnie wpływa na stawy.

Jaki jest efekt działania proszku z dzikiej róży?

Jako lekarstwo owoce dzikiej róży i jej różne składniki mają długą tradycję. Grecki lekarz Pedanios Dioskurides (I wiek) zalecił suszone owoce na wypadek nieżytu jelitowego. Niemiecki botanik i doktor Hieronimus Bock (1498–1554) opisał efekt antybiegunkowy, a włoski lekarz Pietro Andrea Mattioli (od 1501 do 1577) zastosował owoce przeciwko czerwonce a pestki przeciwko kamieniom. *2

Dzika róża wspominana jest w tradycyjnej medycynie Hildegardy. Hildegarda zaleca je przy problemach z płucami, głową i żołądkiem. *3

Medycyna ludowa stosuje owoce dzikiej róży, skórki z dzikiej róży i pestki na nerki i choroby pęcherza, również z zaburzeniami kamiennymi, a także z dną moczanową, reumatyzmem i rwą kulszową. To użycie otrzymało jednak negatywną rekomendację niemieckiej komisji Ekspertów ds. Leków Ziołowych w 1990r., ponieważ w tym czasie materiał naukowy nie mógł udowodnić efektów. *4, *5

Natomiast ESCOP (Europejskie Stowarzyszenie Naukowe ds. Fitoterapii) ustandaryzowało produkty z dzikiej róży i skórki dzikiej róży jako pomagające w przeziębieniu i grypie oraz jako dodatkowe wsparcie w łagodzeniu bólu związanego z artrozą i sztywnością stawów. *6

EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) zwraca uwagę na wysoką zawartość witaminy C, działanie immunostymulujące, które wspiera i wzmacnia układ odpornościowy. *7

Jakie składniki ma proszek z dzikiej róży?

Głównymi składnikami skórki dzikiej róży są witamina C (kwas askorbinowy), pektyny, cukier, kwasy owocowe i garbniki, a także różne karotenoidy jako barwniki. W pestkach róży jest także tłusty olej (głównie kwas linolowy i γ-linolenowy), a płatki róż zawierają różne zapachy, garbniki, flawonoidy, kwas askorbinowy i karotenoidy.

Owoc w całości służy do wytwarzania proszku (skóry i pestki). Jednak w przypadku wielu proszków pestki są również usuwane przed dalszym przetwarzaniem. W trakcie odpowiedniego procesu przetwarzania (łagodne suszenie <40°C) wszystkie składniki zostają bez strat w proszku. Pozytywne efekty można uzyskać z poszczególnych składników z dzikiej róży.

Proszek z dzikiej róży zawiera wiele witamin. Powszechnie wiadomo, że dzika róża to prawdziwa bomba z witaminą C. Ale możesz znaleźć więcej także wiele innych witamin, takich jak A, B1, B2, B3 (niacyna), B6, B9 (folacyna), E lub witamina K.

Proszek z dzikiej róży jest bogaty w minerały. Szczególnie godne uwagi są minerały dzikiej róży: wapń,  można znaleźć też magnez i potas, ale także pierwiastki śladowe, takie jak bor lub cynk.

Galaktolipid: aktywny składnik proszku z owoców dzikiej róży

Grupom badawczym z Danii w latach 90 udało się wyizolować aktywny składnik z dzikiej róży, który hamuje reakcje zapalne. Ten tak zwany galaktolipid jest związkiem cukru i kwasów tłuszczowych.  W szczególności reprezentatywny galaktolipid „GOPO” można znaleźć w wyższych stężeniach w proszku z dzikiej róży, któremu przypisuje się liczne pozytywne efekty. W temperaturach powyżej 40°C galaktolipidy nieodwracalnie rozpadają się. To z kolei pokazuje, jak niezwykle ważny jest delikatny proces wytwarzania proszku. *8

Inne składniki proszku z owoców róży

Inne składniki to pektyny, cukier, kwasy owocowe, garbniki i różne karotenoidy. Owoce róży zawierają również tłusty olej w pestkach (głównie kwas linolowy i γ-linolenowy).

Nienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą odgrywać rolę w mechanizmie zapalnym, również wydają się być ważne dla pozytywnych efektów dzikiej róży. Karotenoidy, podobnie jak likopen, mają działanie przeciwutleniające i są powszechnie znane jako zmiatacze wolnych rodników.

Skąd pochodzi dzika róża?

„Owoc” psiej róży nazywa się dziką różą (Cynosbati fructus). Botanicznie nie jest to jednak owoc, ale zbiorowy owoc orzechowy. Rdzeń stanowią pestki w środku są otoczone mięsistą podstawą kwiatu i tworzą się na niej mądry pseudo-owoc.

Psia róża jest krzakiem róży o nazwie „Rosa canina”. Canina-, „pies-” ma na celu wyjaśnienie, że roślinę „pies pospolity” można znaleźć praktycznie wszędzie. W dużych częściach Europy, Azji Zachodniej i Północnej można go znaleźć w Ameryce Północnej. Zwłaszcza na krawędziach ścieżek, pól i lasów, ale także na łąkach i jasnych lasach krzewiastych. Powyżej 1300 mn.p.m. jest jednak rzadkością.

Same krzewy (dzikie róże, róże dla psów) są również powszechnie nazywane różami. Inne gatunki róż oprócz „Rosa canina” również tworzą owoce dzikiej róży.

Działanie galaktolipidu zawartego w proszku z owoców róży

Dzięki odkryciu galaktolipidów w proszku z dzikiej róży w latach 90. ubiegłego wieku możliwe było  zbadanie tej substancji w bardzo ukierunkowany sposób pod kątem jej działania. Różne grupy badawcze podjęły ten temat i zdobyły liczne informacje na temat działania galaktolipidu zawartego w proszku z owoców róży. Hamowanie reakcji zapalnych in vitro najlepiej badać w różnych testach *

Galaktolipid ma pozytywny wpływ na wartość CRP: działanie przeciwzapalne. CRP (białko C-reaktywne) to białko wskazujące na stan zapalny w organizmie. Wraz z infekcją / stanem zapalnym w organizmie wzrasta CRP. Wartość można zmierzyć we krwi, co pozwala na wyciągnięcie wniosków na temat istniejącego stanu zapalnego. *10

Badania pokazują, że proszek dzikiej róży po spożyciu obniża CRP w organizmie, co można zinterpretować jako zmniejszenie się stanu zapalnego w organizmie.

Jednak inne badanie pokazuje, że wartość ta nie zmniejsza się w ciągu 28 dni. Sugeruje to, że pierwsze efekty proszku z dzikiej róży pojawiają się dopiero co najmniej przez miesiąc regularnego stosowania. *11, *12

Galaktolipid hamuje chemotaksję leukocytów

Białe krwinki (leukocyty) biorą udział w reakcjach zapalnych w stawach, powodując uszkodzenie tkanek, a w rezultacie ból. Uwalniają degradujące enzymy i toksyczne rodniki, a tym samym uszkadzają staw. Przyciąganie komórek, takich jak np. Leukocyty oznaczone jest przez niektóre substancje przekaźnikowe. W ten sposób białe krwinki docierają do miejsca zapalenia, np. w stawach. Galaktolipid zawarty w proszku z dzikiej róży może spowolnić przyciąganie leukocytów. Mniej leukocytów migruje do dotkniętej tkanki, a proces zapalny można w ten sposób zwolnić, a nawet przerwać. *13

Galaktolipid obniża poziom cholesterolu LDL

Badanie na myszach wykazało pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Wartość LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) i wartość cholesterolu obniża się. Widoczne było również zmniejszenie stosunku LDL / HDL. Zbyt wysokie wartości (LDL, cholesterol, stosunek LDL / HDL) dają wskazanie na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca, udar mózgu lub miażdżyca tętnic. *14

W jakim stopniu galaktolipid zawarty w owocach dzikiej róży wpływa na poziom cholesterolu i choroby sercowo-naczyniowe, muszą jeszcze dalsze badania udowodnić.

Galaktolipid może zwiększać mobilność

Przeciwzapalne działanie galaktolipidu może zmniejszać, a nawet tłumić reakcje zapalne w stawach. Może to zatrzymać niszczenie chrząstki. Ból ustępuje, a zmniejszona ruchomość stawów jest poprawiana. Badania pokazują również, że stosowanie środków przeciwbólowych można zmniejszyć, biorąc proszek z owoców dzikiej róży. *15, *16, *17

Szukasz proszku z dzikiej róży? Najlepszy jest LitoFlex®  w proszku  lub kapsułkach

Wpływ witamin i innych składników zawartych w proszku z owoców dzikiej róży

Pozytywne działanie – w tym przeciwzapalne – można nie tylko wyjaśnić składnikiem galaktolipid. Na przykład ogólny efekt przeciwzapalny proszku wydaje się być większy niż efekt izolowanego galaktolipidu. Oznacza to, że istnieje ogólny efekt, w który można zaangażować różnorodne składniki róży.

Powszechnie wiadomo, że dzika róża to bomba witaminy C. Dzięki 1250 mg na 100 g proszku z róży katapultuje się do 3 najlepszych naturalnych dostawców witaminy C. Rzeczywista zawartość witaminy C zależy jednak od wielu czynników, takich jak lokalizacja dzikiej róży, sezonowy klimat lub proces produkcji proszku. *18

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C owoc dzikiej róży, a tym samym proszek z dzikiej róży, jest doskonałym sposobem na ustabilizowanie układu odpornościowego i zapobieganie przeziębieniom. *19

W szczególności owoc dzikiej róży jest również bogaty w różne przeciwutleniacze. W szczególności likopen jest skutecznym zmiataczem rodników tlenowych. *20

Czy proszek z dzikiej róży ma jakieś skutki uboczne?

W badaniach klinicznych działania niepożądane były porównywalne z działaniami z placebo. *21
W bardzo rzadkich przypadkach mogą wystąpić objawy alergiczne, np. w postaci dolegliwości żołądkowo-jelitowych. *22

Błonnik w skórce dzikiej róży ma wpływ na trawienie. W szczególności nierozpuszczalne w wodzie włókna wiążą wodę i pęcznieją. Aby zbyt dużo wody nie zostało usunięte z układu pokarmowego, biorąc proszek z dzikiej róży, należy popić 1 szklanką wody. Zasadniczo pomaga to uniknąć dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Ogólnie rzecz biorąc, proszek z dzikiej róży jest bardzo dobrze tolerowany.

Kiedy używać proszku z dzikiej róży?

Już w latach 80. Stwierdzono pozytywny wpływ na bóle stawów, takie jak opisane dla choroby zwyrodnieniowej stawów lub zapalenia stawów. Róża jest szeroko rozpowszechniona w Danii, podobnie jak jej przetwarzanie w dżemie. Duński rolnik Hansen z Tullebölle na wyspie Langeland przez całe życie spożywał niegotowane dżemy od dobrego przyjaciela. Zauważył ich wpływ na stawy. Po przejściu na emeryturę postanowił kontynuować badanie tego tematu. Wydawało mu się ważne, aby uzyskać produkt, który byłby przetwarzany tak delikatnie, jak to możliwe, ponieważ to właśnie niegotowany dżem miał obserwowany efekt.

Opracował własny proces, w którym osuszał owoce róży i mielił je na proszek. Otrzymany w ten sposób proszek przekazywał przyjaciołom i znajomym w workach, aby sprawdzić jego działanie. W rzeczywistości sukces przyszedł szybko, a propaganda szeptana szybko rozpowszechniła wiedzę o pozytywnych skutkach proszku z owoców róży w całej Danii.

W latach 90. duńska grupa badawcza zarejestrowała te raporty z doświadczeń i była w stanie potwierdzić efekt w badaniach in vitro. Później możliwe było wyodrębnienie i zidentyfikowanie aktywnego składnika dzikiej róży, który hamuje reakcje pośredniczące w zapaleniu in vitro i in vivo: wspomniany już galaktolipid. *23, *24

Proszek z dzikiej róży na zapalenie kości i zapalenie stawów

Choroba zwyrodnieniowa stawów opisuje stan po zniszczeniu warstwy chrząstki stawu i związanych z nią zmian kości. W rezultacie osoba dotknięta chorobą jest coraz bardziej ograniczona w zakresie mobilności. W rezultacie staw zostaje zaogniony, pojawiają się i pojawiają się obrzęki i objawy bólowe. Zasadniczo każdy staw w układzie mięśniowo-szkieletowym może rozwinąć zapalenie kości i stawów. Często dotyczy to rąk, kolan i bioder. *25

Podczas gdy artroza jest zwyrodnieniowym zużyciem stawów, zapalenie stawów jest podstawowym zdarzeniem zapalnym, które może mieć różne przyczyny. Mogą tu odgrywać rolę infekcje bakteryjne lub przyczyną są zdarzenia reumatyczne. Choroby reumatyczne są zaburzonymi procesami autoimmunologicznymi, w których – mówiąc wprost – układ odpornościowy jest skierowany przeciwko własnemu ciału. *26

Chorobę zwyrodnieniową stawów i zapalenie stawów można zatem wyraźnie rozróżnić zarówno pod względem przyczyny, jak i objawów. Niemniej jednak istnieją również podobieństwa, szczególnie w zakresie objawów. Zdarzenia zapalne mogą również objawiać się w zapaleniu kości i stawów. Oba stany prowadzą do bólu, ograniczonej ruchomości i są przede wszystkim leczone środkami przeciwbólowymi w celu utrzymania do pewnego stopnia jakości życia.

Badania wykazały, że proszek z dzikiej róży może zmniejszyć ból w zapaleniu stawów i zapaleniu stawów, poprawić mobilność, a także zmniejszyć stosowanie środków przeciwbólowych.

W meta-badaniu wykonano trzy badania z udziałem łącznie 287 pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów (przewlekłe zmiany zwyrodnieniowe stawów z rozpadem chrząstki). Stwierdzono, że standaryzowany proszek z dzikiej róży może znacznie zmniejszyć ból w porównaniu z placebo (zarejestrowanym na skali bólu). Stosowanie „leków ratunkowych” można ograniczyć. Średni czas trwania badania wynosił 3 miesiące. *27

W dłuższym badaniu 152 pacjentów z przewlekłym bólem i ostrymi zaostrzeniami leczono proszkiem z dzikiej róży przez 54 tygodnie. 77 pacjentów ukończyło pełny okres badania. Stwierdzono poprawę. Poprawa była bardziej odczuwalna u pacjentów z większym bólem i ograniczonym ruchem. *28

Inne badanie nie wykazało poprawy objawów u kobiet z reumatoidalnym zapaleniem stawów po 28 dniach. To badanie sugeruje, że efektu można oczekiwać najwcześniej po 1 miesiącu stosowania. *29

Chociaż niektóre badania pokazują efekty wspomniane w przypadku znormalizowanego proszku z owoców dzikiej róży, konieczne są dalsze badania w celu dalszego wyjaśnienia mechanizmów i potwierdzenia efektu.

Proszek z róży na ból stawów

Ból stawów jest podstawowym objawem choroby zwyrodnieniowej stawów i zapalenia stawów, która ogranicza mobilność pacjenta, a ponadto ma znaczący negatywny wpływ na jego jakość życia. Wiele badań z proszkiem dzikiej róży wybiera subiektywne postrzeganie bólu w okresie próbnym jako wskaźnik skuteczności.

Warholm i współpracownicy zbadali znormalizowany proszek z dzikiej róży pod kątem poprawy ruchomości stawów biodrowych i kolanowych, codziennych czynności, jakości życia i bólu u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów. Połowa ze 100 osobników otrzymywała 0,5 g standaryzowanego proszku z owoców dzikiej róży dwa razy dziennie przez 4 miesiące. W rezultacie ruchomość stawu biodrowego znacznie się poprawiła w porównaniu z placebo. Ból znacznie zmniejszył się w grupie Verum. 64% zgłosiło zmniejszenie bólu podczas przyjmowania proszku. Uderzający był długotrwały efekt proszku z dzikiej róży, który trwał długo poza okresem badań. *30

ESCOP (Europejska Stowarzyszenie Naukowe Fitoterapii) pozytywnie oceniła dziką różę i poleca ją między innymi w celu złagodzenia bólu i sztywności spowodowanej artrozą stawów. *31

Proszek z róży na ból pleców

Zespół badawczy pod kierownictwem prof. Chrubasika zbadał wpływ proszku z dzikiej róży na przewlekły ból pleców. W badaniu wzięło udział 112 pacjentów z przewlekłym bólem wymagającym leczenia. W ciągu roku 62 z nich wzięło do 10 gramów proszku z dzikiej róży. (Producent: Hyben Vital, Litoflex). 60% wszystkich pacjentów spełniło zdefiniowane kryteria łagodzenia bólu i / lub funkcji o 50%. W ciągu roku zmniejszono również dawkę proszku z dzikiej róży. *32

W celu potwierdzenia i potwierdzenia tego zaobserwowanego wyniku konieczne są dalsze badania w każdym przypadku.

Proszek z róży na reumatyzm

Termin reumatyzm lub „choroby typu reumatycznego” podsumowuje dużą liczbę chorób, które są związane z bólem w układzie mięśniowo-szkieletowym i często są spowodowane stanem zapalnym. Reumatoidalne zapalenie stawów jest najczęstszą postacią przewlekłego zapalenia stawów. Na całym świecie dotyczy to 0,5–1% populacji. *33

W badaniach z udziałem pacjentów z reumatyzmem zapalnym proszek z róży był w stanie znacznie zmniejszyć parametr zapalny CRP. Jednak po zatrzymaniu przyjmowania wartość ponownie wzrosła. *34, *35

Willich doszedł do wniosku z badania z udziałem 89 uczestników, że pacjenci z reumatoidalnym zapaleniem stawów mogą skorzystać z proszku z dzikiej róży jako dodatkowej opcji leczenia. *36

Również tutaj konieczne są dalsze badania w celu udowodnienia skuteczności w reumatyzmie lub w poszczególnych chorobach typu reumatycznego.

Proszek z dzikiej róży w miażdżycy

Badanie na myszach wykazało wpływ proszku z dzikiej róży na różne poziomy cholesterolu. Między innymi zmniejszono wartość LDL, co z kolei może mieć pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. *37

W jakim stopniu efekt ten może zostać przeniesiony na ludzki organizm i czy można temu zapobiec chorobom sercowo-naczyniowym, przyszłe badania wciąż wymagają zbadania.

Proszek z dzikiej róży wzmacniający układ odpornościowy

Róża jest bogata w witaminę C, która z kolei ma działanie immunostymulujące. EFSA potwierdza zatem, że owoce dzikiej róży działają wspomagająco i wzmacniająco na układ odpornościowy. *38

Dlatego proszek z dzikiej róży znajduje zastosowanie w zapobieganiu przeziębień. Szczególnie może być zalecany w przygotowaniach do tzw. ciemnej pory roku. Również w tym przypadku korzystny jest proszek z dzikiej róży, ponieważ wodny ekstrakt z herbaty nie zawiera całego spektrum substancji czynnych.

Jak przyjmować proszek z dzikiej róży?

Proszek z dzikiej róży jest przyjmowany doustnie. Ponieważ nie rozpuszcza się w wodzie ani innych płynach do picia, zaleca się mieszanie proszku w naczyniach takich jak jogurt, musli, budyń owocowy,  sok jabłkowy, a następnie połknięcie. Proszek ma wtedy bardziej „ziemisty”, ale przyjemny smak. Szczególnie popularne jest mieszanie w sokach owocowych. Łyżeczka np. na co najmniej 3 łyżkach musu jabłkowego również świetnie smakuje. Proszku nie należy stosować do gorących napojów, takich jak herbata. Istnieje możliwość zniszczenia składników w wysokich temperaturach.

Jeśli nie lubisz proszku lub nie chcesz go łatwiej dozować, możesz użyć wielu dostępnych kapsułek.   W jednej kapsułce znajduje się zwykle 500 mg proszku z owoców dzikiej róży. Kapsułki najlepiej przyjmować podczas posiłków.

Aby zapobiec dolegliwościom żołądkowo-jelitowym z powodu błonnika zawartego w proszku z dzikiej róży, zaleca się wypicie szklanki wody po jej zażyciu.

Proszek z dzikiej róży można przyjmować z posiłkiem

Proszek z dzikiej róży należy przyjmować z posiłkami lub dodawać do posiłków (jogurt, musli, przecier) zgodnie z opisem, a następnie spożywać. Przyjmowanie go niezależnie od posiłków zwykle nie stanowi problemu. Przyjmowanie innych leków należy opóźnić, aby wykluczyć zaburzenia wchłaniania leku do krwioobiegu. Aby zapobiec dolegliwościom żołądkowo-jelitowym, zaleca się przyjmowanie proszku z dużą ilością płynu (kapsułki). Jednak w przypadku przyjmowania posiłków takich jak jogurt takie dolegliwości są również minimalizowane.

Proszek z róży jako herbata – przydatny?

Skuteczny galaktolipid jest rozpuszczalny w tłuszczach i nie przejdzie do wodnej fazy herbaty podczas przygotowywania herbaty z dzikiej róży. Nie należy oczekiwać działania przeciwzapalnego po herbacie z dzikiej róży. W szczególności galaktolipid, który jest ważny dla skuteczności, jest również termolabilny. W temperaturach powyżej 40°C ulega nieodwracalnemu zniszczeniu. Nie powinno się dodawać do gorącej wody ani innego gorącego płynu do proszku z dzikiej róży.

Jak dozować proszek z dzikiej róży?

Zasadniczo podczas dozowania należy przestrzegać informacji na opakowaniu. Może to również różnić się dla różnych produktów. Ostatecznie produkty nie są standaryzowane na określone składniki. W zależności od tego, skąd pochodzi proszek z dzikiej róży i jak został przetworzony, może zawierać inne składniki pod względem rodzaju i ilości.

Proszek z Chile wykazuje inne spektrum składników niż ten z Danii. Jeśli suszenie i dalsze przetwarzanie odbywa się w temperaturze powyżej 40°C, ważne składniki są tracone lub mają niższe stężenie.

Przeprowadzono wiele badań z proszkiem dzikiej róży z Danii z wyspy Langeland. Rosnąca tam dzika róża ma charakterystyczne spektrum składników. Po zbiorach delikatne suszenie i dalsze przetwarzanie odbywa się poniżej wspomnianej 40°C. W badaniach duńskiego proszku często dobrano dawkę 2×5 g. Można ją zmniejszyć do 1 × 5 g po około miesiącu.

Jak długo przyjmować proszek z dzikiej róży?

Opierając się na działaniu przeciwzapalnym, proszek należy przyjmować co najmniej 3-6 tygodni przed wystąpieniem działania. Pełna skuteczność jest pokazywana po około 3-4 miesiącach. Jeśli jednak objawy nie ustąpią do tego czasu, zaleca się przejście na inny ziołowy środek przeciwzapalny (np. Preparaty z diablim pazurem). *39

Gdzie mogę kupić proszek z dzikiej róży?

W prawie wszystkich sklepach sprzedających suplementy diety można znaleźć szeroką gamę preparatów w proszku z dzikiej róży; zarówno stacjonarne, jak i online. Wiedza o działaniu proszku z owoców dzikiej róży jest obecnie dobrze znana. Jednakże większość oferowanych produktów jest niskiej jakości, a dzika róża w nich zawarta była suszona w temperaturze powyżej 40°C.

Główne kryteria oceny jakości proszku z dzikiej róży to:

  1. Skąd pochodzą owoce róży?
  2. Jakie składniki dzikiej róży są używane do proszku?
  3. W jaki sposób suszone, a następnie mielone owoce róży?

Te trzy punkty ostatecznie decydują, które składniki można znaleźć w proszku. W zależności od miejsca, w którym rośnie psia róża, istnieje różne spektrum składników o różnych stężeniach. Dlatego ważne jest znalezienie idealnych obszarów zbiorów w warunkach możliwie sezonowych. Czas zbioru ma kluczowe znaczenie i oczywiście późniejsze przetwarzanie dzikiej róży.

Co jest używane Tylko skórka czy cenne pestki? W jaki sposób owoce są następnie suszone i mielone? Należy zwrócić uwagę na temperatury poniżej 40°C, jeżeli są suszone i mielone w wyższych temperaturach, tracą cenne składniki.

Producent proszku z dzikiej róży powinien zatem co najmniej dostarczyć informacji o pochodzeniu, przetworzonych komponentach i warunkach podczas przetwarzania. Jeśli ich brakuje, powinieneś spróbować uzyskać więcej informacji. Jeśli nie jest to możliwe, lepiej wybrać produkt z przejrzystymi informacjami produkcyjnymi.

Większość badań sugerujących skuteczność stawów została przeprowadzona z proszkiem dzikiej róży z Danii (producent: Hyben Vital, Litoflex). Producent zapewnia wszystkie niezbędne informacje na temat produkcji.

Czy proszek z dzikiej róży jest odpowiedni dla zwierząt?

Dzika róża, zwłaszcza w postaci proszku z dzikiej róży, jest również często używana do utrzymania zwierząt w zdrowiu. Stosowanie proszku z dzikiej róży u koni, psów, kotów i królików jest powszechne. Obszary zastosowania pokrywają się z obszarami u ludzi. Zarówno układ odpornościowy może skorzystać, ale ruchomość stawów może zostać zachowana.

Istnieją badania nad wpływem proszku z dzikiej róży na zwierzęta. Takie badania często mogą gromadzić większe ilości danych niż badania na ludziach. Podczas badania myszy lub szczurów często można wykorzystać próbki narządów lub tkanek z dodatkowymi informacjami. Do badań np. Efekt placebo odgrywa jedynie podrzędną rolę u zwierząt domowych, co sprawia, że ​​badania wpływu są bardziej obiektywne.

W swoim „Przeglądzie” z 2015 r. Marstrand zapewnia doskonały przegląd wpływu proszku z owoców dzikiej róży na zwierzęta i ludzi *40
Wymieniono między innymi badania z psami i końmi. 3-miesięczne badanie z udziałem 44 koni sugeruje, że proszek z dzikiej róży ma działanie przeciwzapalne porównywalne z działaniem u ludzi. Między innymi konie były w stanie pokonać w badaniu średnio 1000 metrów szybciej niż wcześniej. *41

Poprawę prędkości wykazano również u psów leczonych proszkiem z dzikiej róży. *42

Podsumowując, mechanizmy przeciwzapalne, które wpływają na proszek z dzikiej róży u zwierząt, wydają się porównywalne z mechanizmami u ludzi. Wydaje się, że witamina C również odgrywa tutaj rolę.

Zwierzęta ogólnie lubią przyjmować proszek z dzikiej róży jako dodatek do karmy. Dawkowanie zależy od masy ciała. Możliwa jest dzienna dawka.

Źródła naukowe:

1) https://www.pharmawiki.ch/wiki/index.php?wiki=Hagebuttenpulver
2) https://ptaforum.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=685
3) http://www.thescenteddrop.eu/wp-content/uploads/2017/08/ergaenzende_beschreibung_rothue.pdf
4) Bundesanzeiger (Heft 164)
5) NN. Rosa canina. In: Hager Handbuch der Pharmazeutischen Praxis. 5th Edition.Band 3. Springer-Verlag Berlin, Heidelberg, New York, 1998: 447–452.
6) https://www.diepta.de/news/praxis/heilpflanzen-mehr-sein-als-schein-552780/
7) https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2010.1815
8) https://www.spektrum.de/lexikon/biologie-kompakt/glykolipide/4956
9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12880322
10) https://www.netdoktor.de/laborwerte/crp/
11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21420288
12) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1063458408600035
13) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12880322
14) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22166897
15) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1063458408000654
16) http://file.scirp.org/Html/7-2040066_35933.htm
17) https://www.hyben-vital.com/media/2404/nyttev-cases_c9_en.pdf
18) https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/lebensmittel/nahrungsergaenzungsmittel/vitamin-c-erstaunlich-gesund-1915,
19) https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2010.1815,
20) http://www.chemie.de/lexikon/Lycopin.html
21) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18407528
22) ESCOP Monographie 2003
23) https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/np0300636
24) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1063458408600035
25) https://www.arthrose.de/index.php?id=92
26) https://flexikon.doccheck.com/de/Arthritis
27) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1063458408000654
28) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18729248
29) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21420288
30) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24944354
31) ESCOP Monographie 2003
32) https://www.uniklinik-freiburg.de/fileadmin/mediapool/08_institute/rechtsmedizin/pdf/Pflanzl_Entzuendungshemmer.pdf
33) https://de.wikipedia.org/wiki/Rheumatoide_Arthritis
34) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17657440
35) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17657447
36) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19818588
37) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22166897
38) https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2010.1815
39) The role of rose hip (Rosa canina L) powder in alleviating arthritis pain and inflammation – part II animal and human studies
40) Winther K, Kharazmi A, Hansen ASV, Falk-Rønne J. A randomised placebo controlled double-blind study on the effect of subspecies of rose-hip (Rosa canina) on the immune system, working capacity and behaviour of horses. In: Ellis AD, Longland AC, Coenen M, Miraglia N, editors. The Impact of Nutrition on the Health and Welfare of Horses. Wageningen: Wageningen Academic Publishers; 2010. ISBN 978-90-8686-155-2.
41) Winther K, Ragone A, Hansen ASV, Hansen P, Kharazmi A. A herbal remedy derived from subspecies of Rosa canina, improves the immune response, working capacity and well-being of dogs? A parallel, placebo-controlled, double-blind, randomized study. Osteoarthr Cartil. 2010;18(2):S149.,
42) Winther K, Ragone A, Hansen ASV, Hansen P, Kharazmi A. A herbal remedy derived from subspecies of Rosa canina, improves the immune response, working capacity and well-being of dogs? A parallel, placebo-controlled, double-blind, randomized study. Osteoarthr Cartil. 2010;18(2):S149.
Scroll to Top